Trosor

Trosor, trosa i singular, är ett damunderklädesplagg för underkroppen. Trosor är kvinnans motsvarighet till mannen kalsonger. Både trosor och kalsonger är ett relativt nytt påfund, i alla fall i de former som de båda tar idag och sett genom historien. Både trosor och kalsonger började först att användas för bara ett par hundra år sedan. Närmare bestämt på tidigt 1800-tal bland rika och adliga personer, det har alltid varit så att rikedom och nyheter har gått hand i hand – så är det än idag, och kommer förmodligen att vara om 1000 år också. Underkläder som trosor och kalsonger hade inte används tidigare. Tidigade hade kvinnor inte haft några underkläder för underlivet. Det fanns under en tid innan trosorna, som vi känner dem, då ett plagg som kallades för hosor användes, hosor var ett par ganska vida byxor som slutade innan knäna och hade en öppen gren. Under kjolarna, som var det enda som kvinnor tilläts bära – kjol och klänning, var grenen helt bar.

Trosor som vi ser dem idag, med alla dess olika modeller och varianter, började först att användas under 1900-talet. Alltså trosor med hel gren som var tänkte att både dölja grenen och skydda ytterplaggen. Även om de första trosorna inte direkt såg ut som vi tänker oss trosor idag så var ändamålet det samma som dagens trosor. Då var inte trosor det minsta tighta. De satt väldigt pösigt och slappt på kroppen. Dels för att på den här tiden så fanns det inga stretchmaterial eller något som direkt hette formsytt. Det fanns en modell och den vaar pösig och hade långa ben. Vill man ha andra modeller så fick man vänta ytterliggare flera år innan de mer moderna trosorna kom, som satt tight och hade korta ben – eller saknade ben helt för den delen.

Olika modeller av trosor

De gamla klassiska trosorna, utan ben, är de som gemene man först tänker på när ordets hörs är den första modellen av trosor, i ”modern tid”, som använts. Efter denna modell har ett flertal andra följt. En del modeller som syftar till att vara större och dölja mer, en del trosmodeller som är tänkta att vara mindre och visa mer. Visa mer av hud, men också att vara mindre i sig för att inte synes genom t.ex. tighta byxor. Ett exempel på den senare är stringtrosor. Dessa trosor saknar helt tyg över kvinnans skinkor, dessa trosor hålls ihop genom att en sträng löper mellan skinkorna och genom grenen. Eftersom trosan saknar tyg över skinkorna så blir det inga fula troskanter en bit ner på skinkorna som det kan bli med vanliga trosor. Det finns ne mängd olika sorters stringtrosor, alla med sina speciella attribut och utseenden.

Hipsters

Trosor i hipsmodeller

Snygga hipstertrosor

Hipstertrosor, eller hipsters, som det också kallas är väldigt lika helt vanliga trosor. det som kan skilja dem åt och som en del hävdar utmärker ett par hipstertrosor är att de är lite

lägre skurna i midjan än vad andra trosmodeller är. Hipstertrosorna har en helt bakdel, de har allså tyg som sträcker sig över hela bakdelen. Ben saknas på modellen, det finns visserligen modeller som ha olika brett tyg som sträcker sig runt midjan.

String

Stringtrosorna är en väldigt vanlig trosa som helt eller delvis saknar bakdel, bakdelen lämnas alltså bar och trosornas fram- och bakdel hålls endast ihop av en sträng som löper mellan skinkorna och grenen. Namnet har stringtrosorna fått av denna sträng som går mellan skinkorna. String betyder nämligen sträng på engelska, varifrån t

Snygga stringtrosor

Strintrosor

rosorna härstammar. Det finns en mängd olika modeller av stringtrosor, där g-stringen är den vanligaste. Det som utmärker g-stringen är att där strängen sitter fast på baksidan sitter en tyglapp i form av en triangel. Saknas tyglappen så kallas trosan för t-string. Andra modeller är v-string och c-string. Många av modellerna ser gnaska lika ut och ett otränat öga ser knapp skillnad på dem. Det är inte alltid så att man måste se skillnad på dem heller, tyck om dem om de är snygga – ogilla om inte.

Boxer

Boxertrosor till damBoxertrosan har likt sin manliga motsvarighet lite längre ben än andra modeller. Trosan är som ett par tighta shorts och benen kan variera i längd mellan olika modeller. Trosan sitter tight, något som inte alltid är fallet hos ett par boxerkalsonger.

Hotpants

Hotpants-trosorTrosor i modellen hotpants har inte fått något bra svenskt översatt namn. Förmodligen för att vi på den tiden de uppfanns hade hunnit lära oss engelska och vi inte behövde översätta varenda litet ord. Ett par trosor i hotpants-modell kan man väl säga är en sorts korsning mellan stringtrosor och boxertrosor. Tyg finns som döljer delar av skinkorna, men de går in mellan skinkorna mot grenen. Benen sträcker sig ungefär från midjan ner till grenen så att en rektangulär form bildas.

Utöver dessa modeller finns det en mängd andra modeller och benämningar på dessa modeller, och fler lär det bli med tiden.