Räkna ut BMI

Så då var det ju nytt år och jag har samlat på mig en hel hög av kilon som jag inte vill ha egentligen. Jul och nyår har ju den effekten på våra kroppar, har man inte fått minst något kilo extra så har man faktiskt inte firat tillräckligt, GÖR OM GÖR RÄTT!;) haha. Nej, men för att bli av med dessa kilon igen så gäller det i alla fall för min del ett par veckor hårt slit i löparspåret, jag fick ett par nya och fina löparskor i julklapp av sambon, en hint kanske? haha:), nej då – jag hade faktiskt önskat mig ett par och de kommer också att användas. Jag visste väl redan innan jul att jag behövde återuppta träningen efter julen för att komma tillbaka i normalform igen.

Gjorde ett BMI Test

Bmi graf för bmi test

En graf för BMI, tyvärr på polska eller något – har lite bråttom så hinner inte leta upp någon bättre. Den är ganska självförklarande ändå

Hade lite småtråkigt nu på morgonen så jag började forska lite omkring BMI och BMI test. Som står för Body Mass Index och som syftar till att räkna ut om man är överviktig eller inte, det kan ju också svara på om man skulle vara underviktig och undernärd också. Ett BMI test för man genom att dela vikten på längden i kvadrat(källa, där har de också ett riktigt bra BMI test). För att ta ett lätt exempel så antar vi att någon väger 100kg och är 2 meter lång. För att få fram denna persons BMI så tar vi 100/(2^2) vilket är samma som 100/4 vilket till slut blir 25 vilket i sin tur räkna som ett normalt BMI. Inte så svårt va? Det brukar ofta pratas om hur effektivt ett bmi test faktiskt är. Att det inte alls kan bestämma om någon är överviktig eller inte för att t.ex. elitidrottrare alla skulle vara överviktiga om det används. Det här är helt enkelt för att muskler väger mer än fett och annat som överviktiga går runt och bär på. Jag vill nog hävda att ett BMI test i allra högsta grad kan räkna fram om man är överviktig eller inte. Är man elitidrottare så är man inte så dum att man tror att man är överviktig för att en formel för BMI säger det. Då vet man att muskler väger mer än fett och att man i de här sammanhangen kan se sig som ett ”extremfall”, bmi test fungerar för alla normala människor, så kan vi säga.